KONTAKTA

BACALA INVEST AKTIEBOLAG
Org. nr. 556370-4369

TELEFON
08-26 66 62

BESÖKSADRESS
Sveavägen 135
11346 Stockholm

FAKTURAADRESS
Box 23047
10435 Stockholm

 

MAILA

MAIL TILL ORDER
order@bacala.se

MAIL TILL WEBSHOP
webshop@bacala.se

MAIL TILL EKONOMI
ekonomi@bacala.se

 

KONTORSTIDER

MÅNDAG- FREDAG
08:00-14:00

LÖRDAG
Stängt

SÖNDAG
Stängt

SÄRSKILDA DAGAR
ÖPPETTIDER

 

Sökresultat

Produkter:

Kategorier:

Varumärken:

Sökningen gav inget resultat: ""

Inga resultat har hittats i produkter, varumärken eller kategorier.

Ballonger & Miljö

Erkända för att vara den bästa ballongen. Quatatex latex ballonger är tillverkade i Usa och Canada från 100% latex med inga extra tillsatser. Pioneer har alltid prioriterat kvalitet före kvantitet. Qualatex ballonger är producerade i fabriker som möter ISO 9002 standard.

Qualatex latexballonger är gjorda av 100 % naturlig latex- ingen plast! Våra latex ballonger miljövänliga och förmultnar lika fort som ett vanligt eklöv i din trädgård.

Latexballonger kommer ifrån gummiträd. Man får fram latex genom att hugga bort en bit bark ifrån ett träd och fångar sedan upp latexet i en behållare. Dessutom skadar man inte träden genom denna process.

Om du rycker till vid ljudet av en ballong som går sönder är du inte ensam. En smällande ballong skapar nämligen en överljudsknall! När en uppblåst ballong punkteras, orsakar det snabba utsläppet av ballongens energi (eller luft) gör att ballongen hål blir större i takt med hastigheten av ljud i gummi. Eftersom den hastigheten är mycket snabbare än hastigheten av ljud i luft, tar hålet i ballongen sönder ljudspärren, vilket leder till att en överljudsknall kan uppstå.

Snabbfakta

Ballonger uppfanns 1824, samma år som elektromagneten.

Pioneer tillverkar nästan 1 miljard Qualatex latexballongen per år.

Heliumfyllda ballonger flyter för helium är lättare än kväve och syre (de två komponenterna av luft).

I mer än 80 år har Qualatex ballonger använts för att fira vid stora tillställningar världen över – från amerikanska politiska konventioner till koreansk televisions specialer.

När uppfanns ballonger?

Ballonger har funnits i århundrades. Men den moderna latexballongen, som du själv kan blåsa upp, uppfanns i England under den Stora Depressionen.
En kemisk ingenjör, frustrerad över sina försök att göra innertuber från hans nya produkt – flytande latex – gnuggade han sin katts huvud mot en bit kartong och doppade det i latex. När det torkade hade Neil Tillotson tillverkat en ’’kattballong’’ med öron. Han gjorde ungefär 2000 ballonger och sålde dem på gatan under Bostons årliga patriotparad.
Under det sena 1970-talet, var silvermaterialiserade ballonger utvecklade till New York City Ballet. Ballongerna kallas ofta Mylar (folie), eftersom de är gjorda av materialiserat nylon och är dyrare än vanliga latexballonger.

Varifrån kommer latexet som används i ballonger?

Latexballonger kommer från den mjölkiga växtsaften i gummiträd, (Hevea brasilliensis). Gummiträdet har sitt ursprung i regnskogarna i Sydamerika och togs till Europa från Brasilien. Det växer nu planterat i många tropiska länder. Latexet samlas upp i behållare när det droppar från ofarliga hack i barken. Processen liknar mycket den som används för att samla upp lönnsirap. Användningen av latexballongerna samt andra produkter, som operationshandskar, gör gummiträd ekonomiskt värdefulla vilket hindrar människor från att hugga ned dem.

Förmultnar latexballonger?

Latex är ett 100% naturligt ämne som bryts ned i både solljus och vatten. Förmultningsprocessen börjar nästan omedelbart. Oxidation (frostandet) är en av de första tecken på att förmultningsprocessen börjat och gör att det ser ut som att latexballongerna tappar sin färg. Utsatthet för solljus påskyndar processen, men en naturlig mikroorganismattack naturaliserar gummit även i mörker.
Statistik visar att under liknande miljöomständigheter har latex ballonger förmultnat under samma hastighet som ett eklöv. Den exakta tiden för förmultning varierar beroende på olika förhållanden.

Vad händer med ballonger som släpps i luften?

Oftast släpps latex ballonger i luften med flit eller av misstag. Statistik visar att de flesta latex ballonger - de som är ordentligt ihopknutna och inte har några brister - kommer upp till en höjd av ca 5 miles, där de fryser och bryts sönder till spagettiliknanade bitar som sprider ut sig när de kommer ner till marken. Eftersom vi vet att djur ibland äter dessa gummibitar bevisar det att bitarna går genom matsmältningssystemet utan att skada djuret.